Blog teme za veterinare i vlasnike

Veterinarska laboratorija i zdravlje vašeg ljubimca: Šta treba da znate

January 11, 2024

Dobrodošli u svet veterinarske laboratorije – jednog od ključnih elemenata u održavanju zdravlja vašeg ljubimca, pružajući detaljne uvide u njihovo zdravstveno stanje. Bez obzira na vrstu ljubimca kojeg imate, pružanje kvalitetne i redovne veterinarske nege igra ključnu ulogu u očuvanju njihovog zdravlja.

Zašto je Veterinarska laboratorija važna?

Zamislite veterinarsku laboratoriju kao srce dijagnostike u veterinarskoj medicine – mesto gde se analiziraju uzorci krvi, urina, tkiva, dlake i telesne tečnosti vašeg ljubimca. Dobijeni laboratorijski rezultati pružaju veterinarima dragocene uvide u zdravstveno stanje vašeg ljubimca.

Važno je imati na umu da ljubimci ne mogu verbalno da izraze svoje zdravstvene probleme. Zbog toga je otkrivanje dijagnoze na vreme od izuzetne važnosti. To omogućuje da se brzo krene sa adekvatnom terapijom, obezbeđujući našim ljubimcima najbolju moguću negu i šansu za brz oporavak.

Veterinarska laboratorija vs. Humana laboratorija

Iako oba tipa laboratorija pružaju kvalitetne analize, veterinarska laboratorija je specijalizovana za životinjske uzorke. Ovo je važno jer se referentne vrednosti rezultata, laboratorijska oprema i stručnjaci koji tumače rezultate razlikuju kod životinja i ljudi. A samo adekvatan rezultat može da omogući pravilno lečenje.

Preventivne analize – Zašto su važne?

Deluje da je ljubimac zdrav; uobičajno se ponaša, ima redovan apetit – da li je potrebno vršiti neke analize? Preventivne analize su osnova pravilnog očuvanja zdravlja ljubimca. Redovni sistematski pregledi, rutinske analize ili profil analize pomažu veterinarima da otkriju potencijalne probleme pre nego što postanu ozbiljni. Preporuka je da se sistematski pergled za pse I mačke obavlja 1x godišnje, a za senior pse I mačke 2x godišnje. Sistematski pregled podrazumeva klinički pregled veterinara (opiši malo) I Opšti profil naše laboratorije koji podrazumeva  to I to, jer to daje najbolji uvid u opšte stanje organizma vašeg ljubimca. Ukoliko ste vlasnik mačke, vaš veterinar će se vrlo verovatno odlučiti za Opšti profil + SDMA.

Pravilno uzorkovanje – ključ ka preciznim rezultatima

Da bi se osigurala tačnost laboratorijskih rezultata, ključno je da uzorak bude prikupljen na odgovarajući način. Vaš veterinar je najstručnija osoba za uzimanje uzorka od vašeg ljubimca. Ono što je vrlo važno je da veterinar prvo pregleda opšte stanje vašeg ljubimca, posluša vas kao vlasnika kada mu iznesete informacije o promenama koje ste uočili kod vašeg ljubimca, o stilu života, prethodnim bolestima, terapiji ukoliko je ljubimac prima I sl.. Sve ovo im pomaže u donošenju odluke za koju laboratorijsku analizu da se odluče. Bilo da se radi o brisu, urinu, krvi ili fecesu (stolici),, najstručnija osoba za uzorkovanje je vaš veterinar. On će znati da izabere odgovarajuću epruvetu ili posudu za uzorkovanje prilagođenu specifičnoj analizi koja će se obaviti.

Potrebno je da uzorak bude smešten u odgovarajuću posudu, u pravilnoj količini i da bude nekontaminiran kako bi se osigurala tačnost rezultata. U nekim situacijama, određene analize mogu zahtevati više uzoraka ili ponavljanje uzorkovanja kako bi se dobio pouzdaniji rezultat. Ukoliko paak uzorak poput urina ili fecesa budete sakupljali vi, veterinar će vam pružiti jasna uputstva o pripremi i uzimanju uzorka kako biste osigurali da proces bude obavljen na najprecizniji mogući način.

Kako da pripremite vašeg ljubimca za analize?

Da bi se životinja pripremila za uzimanje uzoraka, neophodno je obratiti pažnju na određene korake i smernice kako bi se osigurala tačnost laboratorijskih rezultata. Evo šta je potrebno da vi kao vlasnih uradite:

  • KAKO PRIPREMITI LJUBIMCA ZA UZIMANJE BRISA – MIKROBIOLOŠKA ANALIZA?

Pre uzimanja uzorka za mikrobiološku analizu, bitno je da životinja nije bila pod antibiotskom terapijom najmanje 7 dana. Samoinicijativno davanje antibiotika ljubimcu može ugroziti rezultate analize i lečenje.

Ono što vlasnici često ne znaju je da čak određena dezinfekciona sredstva i određene kreme u svom sastavu imaju antibiotike. Veterinaru treba naglasiti bilo koji preparat koji ste u skorije vreme davali životinji (kreme, tablete). Dezinfekciona sredstva pre uzorkovanja treba izbegavati. Da bi rezultat brisa bio ispravan veterinar mora biti siguran da ljubimac nije bio pod bilo kojom vrstom antibiotske terapije.

  • KAKO PRIPREMITI LJUBIMCA ZA VAĐENJE KRVI?

Za tačne rezultate analize krvi, preporučuje se da ljubimac ne uzima hranu 12 sati pre uzimanja uzorka, a vodu najmanje 2 sata. Treba voditi računa da ljubimac tokom izvođenja napolje ne pojede ništa što bi mogao da nađe na ulici tokom šetnje.

Kod nekih biohemijskih analiza (poput CK, LDH, AST, kreatinina) potrebno je neposredno pre vađenja krvi izbegavati veći fizički napor poput istrčavanja ili dužih šetnji.

  • KAKO SAKUPITI FECES (PARAZITOLOŠKI PREGLED)?

Budući da se paraziti izbacuju u ciklusima, neophodno je dostaviti na analizu tri uzastopna uzorka fecesa. Kod uzorkovanja fecesa za parazitološki pregled, potrebno je da uzorak sadrži što manje dodatnih sadržaja poput trave ili peska (posipa).

Uzorak treba sakupiti u odgovarajuću belu posudu (fiolu), do pola je ispuniti. Odgovarajuću posudu za feces možete nabaviti u apoteci. Za čuvanje i označavanje uzoraka konsultujte se sa vašim veterinarom.

  • KAKO UZORKOVATI URIN?

Prilikom uzorkovanja urina, preporučuje se uzimanje srednjeg mlaza mokrać. Sterilnu bočicu za uzimanje urina možete nabaviti u apoteci. Neophodna količina za analizu je bar polovina sterilne bočice. Ponekad je potrebno uzorkovati urin više puta, jer kvalitet uzorka varira.

Uzimanje uzorka može se obaviti postavljanjem katetra ili direktno iz bešike u stojećem položaju, što obezbeđuje najkvalitetniji uzorak urina (cistocinteza).

  • KADA ANALIZIRATI NIVO PROGESTERONA KOD PRIPLODNIH KUJA?

Za pouzdane rezultate nivoa progesterona, primenjivati isključivo validirane metode za pse.

Prvi uzorak krvi za analizu nivoa progesterona treba uzeti između 7. i 10. dana od pojave krvarenja, ponavljajući postupak svaka 2-3 dana do dobijanja željenog nivoa progesterona (iznad 5 ng/ml). Ovulacija se može očekivati 24-48h nakon dostizanja vrednosti oko 5 ng/ml, što označava period za parenje/oplodnju.

Navedeni koraci i smernice su važni kako bi se osigurala tačnost i pouzdanost laboratorijskih analiza, pružajući veterinaru važne informacije za preciznu dijagnozu i terapiju za vašeg ljubimca. Ipak, za detaljnije instrukcije i savete, uvek je najbolje konsultovati se sa vašim veterinarom.

Zaključak

Veterinarska laboratorija ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja i dobrobiti vašeg ljubimca. Razumevanje njenog značaja može vam pomoći da shvatite koliko su redovni veterinarski pregledi i laboratorijske analize etablirane veterinarske laboratorije bitni za dobrobit vašeg ljubimca.

Naš Blog

Najnoviji smartLAB blogovi

S posebnim naglaskom na specifičnosti različitih vrsta životinja, naša stručnost pruža rezultate s referentnim vrednostima prilagođenim svakoj vrsti.

Piše Dr Vet. Med. Tatjana Katsilianos, spec. LAS, veterinarska ambulanta MEOWOOF Lajšmanioza (Leishmanioza) je polisistemska bolest koja pogađa i životinje i ljude, izazvana protozoom Leishmania infantum. Bolest je mediteranskog područja, potiče iz Indije gde je dobila naziv KALA AZAR ili

Piše DVM Milica Dišković, SmartLAB   Nakon uzorkovanja urina, pristupa se prvom analitičkom koraku odnosno proceni fizičkih svojstava urina kao što su: boja, bistrina, specifična težina i miris. U Vodiču pred vama detaljno ćemo proći kroz ove važne, ali možda

Piše DVM Milica Dišković, SmartLAB     Pregledom urina mogu se dobiti informacije o stanju i funkcionalnosti urinarnog trakta ali i o poremećajima drugih sistema organa, poput metaboličkih i endokrinoloških poremećaja. Analiza urina se sastoji od kompletne procene fizičkih i hemijskih