Lajšmanioza kod pasa sve prisutnija bolest u Srbiji i regionu (1)

Lajšmanioza kod pasa: sve prisutnija bolest u Srbiji i regionu

June 21, 2024

Lajšmanioza (Leishmanioza) je polisistemska bolest koja pogađa i životinje i ljude, izazvana protozoom Leishmania infantum. Bolest je mediteranskog područja, potiče iz Indije gde je dobila naziv KALA AZAR ili “crna smrt”, međutim, postaje sve prisutnija u našem regionu.

Prenošenje

Lajšmanioza se prenosi isključivo ubodom ženke komarca PAPADAĆA iz roda Phlebotomus. Ranije se verovalo da je prenos moguć i transfuzijom krvi ili transplacentarno sa majke na plod, ali su ove teorije odbačene.

Papadaći se dele na zoofilne (koji napadaju samo životinje), antropofilne (koji napadaju samo ljude) i antropozoofilne (koji napadaju i ljude i životinje). Važno je napomenuti da prenošenje bolesti sa pasa na ljude nikada nije dokazano. Da bismo ilustrovali, u Grčkoj, zemlji sa epidemijskim nivoima leishmanioze, 2020. godine je na 2000 obolelih pasa bio samo jedan oboleli čovek.

Prirodni rezervoar za protozou Leishmania uključuje pacove, ali i pse, lisice, šakale, slepe miševe, goveda, ovce, konje, guštere, verovatno ptice i retko čoveka.

Kada komarac ubode zaraženog psa, parazit se razvija u komarčevom sistemu za varenje i nakon određenog vremena dospeva u pljuvačku i na taj način omogućava komarcu da zarazi sledećeg domaćina. Interesantno je da u dvorištu sa više pasa, samo jedan može oboleti.

Komarci su najaktivniji u sumrak i pred zoru, što znači da je ključno zaštititi pse repelentima tokom tih perioda. Citronela-lemon grass sprejevi, ogrlice, kao i humani repelenti poput Autana, pokazali su se kao efikasni. Dovoljno je poprskati psa na nekoliko mesta po telu uveče. Komarci ne biraju starost, pol, rasu ili dlakavost psa, a pretpostavlja se da ujedaju prvenstveno za nos.

Zbog duge inkubacije nema potrebe testirati psa mlađeg od godinu dana.

Mačke su, s druge strane, otporne na prirodnu infekciju a razlog tome je verovatno njihova velika pokretljivosti i sposobnosti lova. Kod njih je bolest izazvana samo u eksperimentalnim uslovima,

Klinička slika

Leishmanioza se javlja u dva osnovna oblika: kožni i visceralni, mada prisustvo jednog oblika ne isključuje drugi.

Promene na koži mogu uključivati perut koja podseća na riblje krljušti, preduge nokte, ragade, apscese, krvarenja i ulkuse.

Opšta periferna limfadenopatija sa znatno uvećanim limfnim čvorovima, uvećanje slezine, krvarenje iz nosa usled vaskulitisa, progresivno mršavljenje uprkos dobrom apetitu (osim u slučajevima bubrežne insuficijencije), simetrična atrofija mišića slepoočnica, poliartritis, glomerulonefritis, intersticijalni nefritis, hronična upala jetre, ulcerozni stomatitis, nakupljanje krvi u prednjoj očnoj komori, suvi keratokonjunktivitis i uveitis su takođe prisutni.

 

Lajsmanioza simptomi      Kozne promene kod lajsmanioze

 

Dijagnoza

Dijagnoza se može postaviti na nekoliko načina:

  • Citologija: FNA dostupnih limfnih čvorova (najčešće poplitealni) ili otiskom promena na koži.
  • Serologija: Metodom indirektne imunofluorescencije u tamnom polju (IFA), ELISA testovima i brzim kit testovima. Brzi testovi ne mogu odrediti titar antitela, ali iskusni kliničari mogu proceniti težinu infekcije na osnovu intenziteta boje pozitivne crte.

+ Laboratorijske pretrage: Uvek su prisutne uporna anemija, hipergamaglobulinemija, hipoalbuminemija, glomerularna proteinurija i porast titra ANA antitela.

Lajsmanioza - amastigotne forme
Amastigotne forme

 

Terapija

Terapija lajšmanioze može trajati godinama i može biti skupa za vlasnika, ali to velikim delom zavisi od stadijuma bolesti i stanja pacijenta. Uobičajene terapije uključuju injekcije petovalentnih soli antimona (Glucantim) po različitim protokolima koje određuje veterinar. Milteforan (miltefosin, Virbac) je odličan lek koji se daje u obliku sirupa. Virbac je takođe razvio vakcinu Canileish, koja je imala 60-80% efikasnosti, ali je povučena sa tržišta zbog nezadovoljavajuće zaštite i komplikovanog programa davanja. Trenutno se koristi vakcina Letifend sa odličnim rezultatima i mogućnošću davanja čak i psima koji su nekada bili zaraženi i izlečeni.

Najekonomičnija terapija podrazumeva oralnu upotrebu lekova poput alopurinola, domperidona – Leishguard (nije dostupan kod nas), metronidazola, ketokonazola, levamizola, amfotericina B i marbofloxacina, koji se koriste u blažim formama bolesti, i čak preventivi. Nažalost, Glucantim i Milteforan nisu registrovani kod nas a jedini deluju leishmanicidno. Ostali oralni lekovi su leishmaniostatični, što znači da samo sprečavaju razmnožavanje protozoa.

 

Prognoza

Prognoza za leishmaniozu je neizvesna; bolest može trajati godinama, a smrt obično nastupa usled otkazivanja rada bubrega. Važno je napomenuti da izlečeni psi ne ostaju doživotni prenosioci bolesti i mogu se reinficirati u toku života zbog verovatne predispozicije za ovu bolest.

 

Zaključak

Prevencija je ključna. Koristite repelente (Citronela, Autan) i vodite svog psa na kontrolu kod veterinara najmanje jednom godišnje, najbolje u jesen ili i u jesen i proleće. Ako se vaš ljubimac ipak razboli, održavajte dobru komunikaciju sa veterinarom, budite uporni i istrajni jer postoji nada za izlečenje. Jedini pouzdani metod za potvrdu konačnog izlečenja je PCR test iz koštane srži.

Dr Vet. Med. Tatjana Katsilianos, spec. LAS, sa velikim iskustvom u lečenju Leishmanioze stečenim u Grčkoj, nudi savremene i efikasne procedure lečenja.

 

Za dalju pomoć, kontaktirajte njenu veterinarsku praksu MEOWOOF u Beogradu (Mirijevo), telefon: 060/7262966

meowoof veterinarska ambulanta

Naš Blog

Najnoviji smartLAB blogovi

S posebnim naglaskom na specifičnosti različitih vrsta životinja, naša stručnost pruža rezultate s referentnim vrednostima prilagođenim svakoj vrsti.

Piše Dr Vet. Med. Tatjana Katsilianos, spec. LAS, veterinarska ambulanta MEOWOOF Lajšmanioza (Leishmanioza) je polisistemska bolest koja pogađa i životinje i ljude, izazvana protozoom Leishmania infantum. Bolest je mediteranskog područja, potiče iz Indije gde je dobila naziv KALA AZAR ili

Piše DVM Milica Dišković, SmartLAB   Nakon uzorkovanja urina, pristupa se prvom analitičkom koraku odnosno proceni fizičkih svojstava urina kao što su: boja, bistrina, specifična težina i miris. U Vodiču pred vama detaljno ćemo proći kroz ove važne, ali možda

Piše DVM Milica Dišković, SmartLAB     Pregledom urina mogu se dobiti informacije o stanju i funkcionalnosti urinarnog trakta ali i o poremećajima drugih sistema organa, poput metaboličkih i endokrinoloških poremećaja. Analiza urina se sastoji od kompletne procene fizičkih i hemijskih